Indoor Skydiving vindt plaats in een verticale windtunnel, waarin een aantal heel sterke ventilatoren is geplaatst. In de tunnel komt de wind zo hard van onderen, dat je er als het ware op kunt blijven zweven. De luchtstroom kan worden aangepast, afhankelijk van je gewicht en de bewegingen die je wilt maken in de tunnel. Natuurlijk zitten de propellers in een ander afgeschermd deel van de tunnel, zodat je daar nooit mee in aanraking kunt komen.

Een eerste keer in de windtunnel is sowieso bijzonder om eens te doen. Fysiek heb je ongeveer dezelfde ervaring als in de vrije val, alleen het uitzicht is anders. Je krijgt vooraf een instructie over de juiste lichaamshouding. De instructeurs begeleiden je bij aanvang ook in de tunnel zelf, zodat je veilig en beheerst kunt vliegen.

Als je de smaak te pakken hebt en vaker in de windtunnel gaat vliegen, dan kun je steeds meer bewegingen uitvoeren, zoals op je rug draaien of een zittende houding aannemen. Uiteindelijk kun je allerlei acrobatische bewegingen uitvoeren. Ook kun je met anderen springen en bepaalde formaties maken. Er zijn dan ook verschillende wedstrijddisciplines voor indoor skydiving. Deze disciplines zijn in 2014 officieel erkend door de International Skydiving Commission (ISC) van de FAI.

Verder geeft een windtunnel de mogelijkheid aan sportparachutisten om hun oefeningen in vrije val op een efficiënte manier te oefenen. Je bent dan niet afhankelijk van het weer. Ook kun je je helemaal richten op de vrije val en het nabespreken. Je hoeft niet omhoog met het vliegtuig en te landen met je parachute. Er moeten natuurlijk nog wel veel echte parachutesprongen gemaakt worden, om ook te kunnen oefenen met bijvoorbeeld het afspringen van het vliegtuig. Deze voordelen gelden niet alleen voor ervaren sportparachutisten, maar ook voor beginnende para’s die hun basisvaardigheden willen verbeteren.

Ten slotte biedt de windtunnel een uitgelezen kans voor mensen met een lichamelijke beperking om het gevoel van een vrije val te ervaren en ook aan wedstrijden mee te doen. Deze wedstrijden en andere projecten worden doorgaans georganiseerd onder de naam “HandiFly”.

Er zijn wereldwijd al vele windtunnels gebouwd. Er zijn twee windtunnels in Nederland, namelijk in Roosendaal (sinds december 2006) en in Utrecht (sinds april 2017).