Tandemspringen is de makkelijkste manier om kennis te maken met het parachutespringen. Je hoeft hiervoor geen opleiding te volgen. Een korte instructie door de “tandemmaster” (ook wel tandem-instructeur genoemd) is voldoende. Een tandemmaster legt je uit hoe jullie samen uit het vliegtuig zullen stappen, hoe de val en de vlucht zullen zijn en wat belangrijk is bij de landing. Ook zul je een harnas aan krijgen, dat op maat versteld wordt.

In het vliegtuig kun je genieten van het uitzicht. Tijdens het klimmen zal de tandemmaster je harnas met vier haken vastmaken aan diens parachute. Als de juiste hoogte is bereikt, gaat de deur van het vliegtuig open. Dat is meestal op 9000 tot 13000 voet (ongeveer 3 tot 4 kilometer). De andere parachutisten stappen meestal voor de tandems uit. Daarna gaan jullie op de rand zitten en je laat je meevallen met de tandemmaster…

Gedurende dertig tot zestig seconden ervaar je het geweldige gevoel van de vrije val met ongeveer tweehonderd kilometer per uur. Daarna wordt de parachute geopend en kun je genieten van de vlucht. Hierbij kun je vaak ook zelf een stukje sturen. Het laatste gedeelte vliegt de tandemmaster, zodat je zeker bent van een veilige en zachte landing.

Veel mensen boeken het maken van camerabeelden tijdens hun tandemsprong. Er springt dan iemand met jullie mee, die deze beelden maakt. Ook kan de tandemmaster beelden maken met een camera op de hand. Al deze beelden zijn doorgaans snel gemonteerd. Zo kunnen jijzelf en je vrienden nog eens nagenieten van je ervaring.

Het is fijn om te weten, dat tandemmasters parachutisten zijn met jarenlange ervaring. Ze hebben minimaal honderden sprongen en vaak duizenden sprongen. Deze ervaring moeten ze ook actueel houden. Verder ondergaan ze een periodieke medische keuring. Ten slotte voltooien ze een uitgebreide opleiding met examen, voordat ze zich tandemmaster mogen noemen. De exacte eisen aan tandemmasters en tandemsprongen zijn in de verschillende reglementen te vinden.

Voorwaarden en aanmelding

Een medische verklaring is niet nodig voor het maken van een tandemsprong. Je wordt ook niet automatisch lid van de KNVvL. Wel moet je voor de sprong een eigenrisicoverklaring (waiver) invullen, zoals gebruikelijk is bij risicosporten. Onder de 18 heb je schriftelijke toestemming nodig van je ouders.

Alle Nederlandse centra bieden de mogelijkheid tot het maken van een tandemsprong. Per paracentrum verschilt de beschikbaarheid (weekend/doordeweeks, specifieke data/hele springseizoen/hele jaar). Tot een gewicht van 100 kg kun je overal terecht. Daarboven zul je moeten overleggen met het centrum. Ook andere fysieke eisen kun je terugvinden op de website van het centrum. In ieder geval is het belangrijk dat je je benen goed kan optrekken voor de landing.

Qua kleding kun je je gezonde verstand volgen, afhankelijk van het weer. Zorg dus ook voor comfortabele flexibele kleding. Neem zo nodig iets mee om lange haren goed vast te binden. Natuurlijk kun je vooraf even overleggen met de tandemmaster, wat op die dag comfortabele kleding is.