De afdeling parachutespringen van de KNVvL heeft een collectieve aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering biedt dekking voor onder anderen alle leden, clubs en functionarissen (bijvoorbeeld instructeurs) voor schade ontstaan aan (het eigendom van) anderen tijdens het parachutespringen of trainingen daarvoor. De verzekerden zijn ook ten opzichte van elkaar verzekerd, met uitzondering van schade aan onderling geleend of gehuurd materiaal. Het gaat om een zogenaamde secundaire verzekering. Deze verzekering biedt alleen dekking als er geen andere aansprakelijkheidsverzekering is, die dekking biedt.
De verzekering loopt door tot 31 januari, tenzij het lidmaatschap is opgezegd of niet is betaald voor die datum. Voor aspirant leden die geen volwaardig lid worden blijft de verzekering doorlopen tot twee jaar na de start van de opleiding tot en met maximaal de achtste sprong.
De verzekeraar is de Nederlandse Luchtvaartpool (Aviabel/Axis Luchtvaartverzekeringen) en de tussenpersoon is Assurantiehuis Vanderveen. De polis is samen met je verzekeringsbewijs te vinden op mijn.knvvl.nl.
Geografisch dekkingsgebied
Het dekkingsgebied van de collectieve aansprakelijkheidsverzekering is Europa. Uitgezonderd van de Europese dekking zijn Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, De Krim, Abchazië, Nagorno-Karabach en Zuid-Ossetië (gegevens in 2024).
Het is mogelijk om aanvullende dekking aan te vragen voor Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Deze dekking is meestal gratis. Aanvullende dekking voor andere landen is ook mogelijk tegen betaling. Via Vanderveen kun je meer vinden over het aanvragen van deze aanvullingen.
In plaats van het regelen van een aanvulling, kun je zelf ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar. Let er dan op, dat parachutespringen niet wordt uitgesloten in de polis en dat het land van je bestemming ook gedekt is.
Mogelijke aanvullende verzekeringen
Naast de genoemde geografische aanvullingen is er nog een aantal andere verzekeringen, die je als sportparachutist kunt afsluiten. Uiteraard moet je hierbij zelf een afweging maken tussen het risico en de verzekeringskosten.
Voor de volledigheid noemen we de aanvullende ziektekostenverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je op reis gaat, kun je ook aan een reisverzekering denken voor je eigen ziektekosten of schade aan je eigen uitrusting. De hierboven genoemde aansprakelijkheidsverzekering dekt immers alleen schade aan andere personen.
Wanneer je zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, dan is daarmee mogelijk ook schade aan gehuurd of geleend materiaal gedekt. Riggers en verhuurders van springuitrustingen doen er sowieso goed aan om een verzekering af te sluiten voor schade aan hun eigen of andermans materiaal. Sportparachutisten zelf kunnen ook een materiaalverzekering afsluiten, zodat je materiaal ook verzekerd is op de grond. Een inboedelverzekering dekt soms een deel hiervan.
Veel van deze verzekeringen zijn ook via Vanderveen af te sluiten. Wanneer je ergens anders een verzekering afsluit, controleer dan of parachutespringen gedekt is.
Overige verzekeringen KNVvL
De KNVvL heeft nog een aantal andere verzekeringen, die in specifieke gevallen van belang kunnen zijn. De informatie hierover is onder voorbehoud, omdat voorwaarden kunnen wijzigen.
Er is een wegas-verzekering. Deze werkgeversaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan werknemers en vrijwilligers, gelopen tijdens werkzaamheden en tijdens verkeersdeelname. Deze verzekering is bijvoorbeeld van toepassing op het afdelingsbestuur en de commissieleden.
Voor de bestuursleden is er een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Bij ernstige fouten van bestuurders, die niet opzettelijk zijn gemaakt, dekt deze verzekering de ontstane schade. Deze verzekering dekt de bestuursleden van het hoofdbestuur van de KNVvL. In principe valt het handelen van de afdelingsbesturen onder de verantwoordelijkheid van het hoofdbestuur.
Ten slotte is er een inboedelverzekering, hieronder valt bijvoorbeeld de kantoorinventaris. Ook de sportapparatuur van de afdelingen is hiermee gedekt. De afdeling parachutespringen heeft bijvoorbeeld scoringsapparatuur voor gebruik tijdens wedstrijden.