De veiligheid in de sport is iets wat ons allemaal aangaat. Parachutespringen is nu eenmaal een risicosport. We kunnen de risico’s wel tot een minimum beperken! Dat kunnen we alleen doen door samen actief te werken aan onze veiligheid.

Ook jij zult wel eens onveilige situaties meemaken tijdens het springen. Dit kan variëren van het ongewenst te dicht in de buurt komen van een andere springer tot het moeten gebruiken van je reserveparachute. Zo’n onverwachte situatie waarbij schade of een blessure is ontstaan of had kunnen ontstaan noemen we een “voorval”. Er kunnen verschillende redenen zijn die zorgen voor het ontstaan van zo’n voorval. Als afdeling en springgemeenschap in Nederland willen we graag leren van die voorvallen om deze in de toekomst te kunnen voorkomen. Zo lijkt de storing van jouw parachute domme pech, maar als nog 50 andere springers dezelfde storing melden met een zelfde parachute moeten we misschien naar het materiaal kijken. 

De details van het voorval, het ontstaan van en de manier om dit voorval in de toekomst te kunnen voorkomen kun je melden in het bovenstaande meldingsformulier. Sommige – vaak complexere – voorvallen vereisen nadere analyse en aanvullend onderzoek door de veiligheidscommissie (VC) of door de veiligheidsmanager op je centrum, andere voorvallen slaan we enkel op voor trendanalyse. Zo is het vaak niet noodzakelijk om uitvoerig onderzoek te doen naar een voorval waarbij een twist heeft geresulteerd in een reserveprocedure. De VC geeft jaarlijkse een samenvatting van de voorvallen en trends in springend Nederland en de genomen maatregelen om de sport veiliger te maken. Deze samenvatting staat in het Springtechnisch Jaarverslag. Daarnaast brengt de VC regelmatig nieuwsbrieven uit met details over actuele casussen en algemene tips.

Wanneer je een B-brevet of hoger hebt, dan moet je de voorvalmelding zelf doen. Natuurlijk kun je een medespringer of (hulp)instructeur om hulp vragen. Als je nog geen B-brevet hebt, dan is de instructeur verantwoordelijk voor de voorvalmelding. Natuurlijk kan deze je hierbij betrekken als leermoment.

De door jou opgegeven informatie wordt natuurlijk vertrouwelijk behandeld en niet met derden gedeeld. Een voorvalmelding kan dus ook nooit leiden tot een sanctie. Voorvallen en sancties worden door aparte commissies behandeld. De veiligheidscommissie en de sanctiecommissie delen geen informatie met elkaar. Op de pagina over onze organisatie vind je meer informatie over de veiligheidscommissie en over het veiligheidsmanagement.