Tijdens de accelerated freefall-opleiding (AFF) begin je vanaf de eerste parachutesprong met de vrije val. De grondopleiding bestaat uit onder andere theorie, valtraining en harnastest. Daarnaast wordt er natuurlijk aandacht besteed aan je lichaamshouding tijdens de vrije val. Gebruik van materiaal en het aspirant-lidmaatschap van de KNVvL (inclusief verzekering) zijn inbegrepen in het opleidingspakket. Meestal zijn zeven AFF-sprongen inbegrepen in de opleiding. In minimaal zeven sprongen, kun je de zeven levels van de AFF-opleiding halen. Drie levels spring je met twee instructeurs (AFF-jumpmasters) en vier levels met één instructeur. Als je alle zeven levels hebt gehaald, ben je AFF-gegradueerd en wordt je sportparachutespringbewijs (SPB) afgetekend. Je mag dan zelfstandig gaan springen.

Verder na je AFF-opleiding

Meestal zal je na je AFF-sprongen instructie ontvangen om je vrije val stapsgewijs korter te maken. Zo zal je je uiteindelijk comfortabel voelen bij iedere afspring- en openingshoogte. Daarna kun je aan de slag met de praktijkeisen voor je A-brevet. Enkele instructiesprongen voor formatiespringen horen hier ook bij, zodat je met andere mensen tegelijk uit het vliegtuig mag springen. Deze sprongen worden tegenwoordig vaak one-on-one sprongen genoemd. Als het weer te slecht is om te springen, hoef je je nog steeds niet te vervelen. Voor je brevet moet je namelijk ook leren hoe je zelf je parachute goed vouwt, zodat deze zich veilig kan openen.

AFF versus SL

De AFF-opleiding is duurder dan de static line-opleiding (SL-opleiding). Je hebt als AFF-leerling wel een grote voorsprong ten opzichte van SL-leerlingen als het aankomt op vaardigheden in de vrije val. Je begint daar immers gelijk mee en je krijgt gedurende zeven sprongen uitgebreide instructies en feedback. Er is geen belangrijk verschil in risico tussen de verschillende opleidingen. Beide opleidingen kennen daarin hun eigen aandachtspunten.

Voorwaarden

Je kunt een AFF-opleiding volgen, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 16 jaar of ouder. Onder de 18 heb je schriftelijke toestemming nodig van je ouders. Sommige centra hanteren een maximumleeftijd.
  • Je hebt een (eigen) medische verklaring.
  • Je bent niet zwaarder dan 100 kg. Sommige centra hebben materiaal, dat geschikt is voor een hogere belasting.

Kijk op de pagina met paracentra om te zien waar je deze opleiding kunt volgen.