een parachutist springt uit een vliegtuig aan een static line en kijkt lachend omhoog naar de jumpmaster, die zijn duim opsteekt

Bij een static line-sprong (SL-sprong) spring je zelf zo stabiel mogelijk uit het vliegtuig. Je parachute wordt opengetrokken door een lijn, die vast zit aan het vliegtuig. De static line-opleiding bestaat uit de grondopleiding met onder andere theorie, valtraining en harnastest. Gebruik van materiaal en het aspirant-lidmaatschap van de KNVvL (inclusief verzekering) zijn inbegrepen in het opleidingspakket. Meestal zijn vijf static line-sprongen inbegrepen in de opleiding, waarna je SL-gegradueerd bent en je sportparachutespringbewijs (SPB) wordt afgetekend.

Verder na je SL-opleiding

Tijdens je sprongen kun je laten zien, dat je stabiel kunt afspringen en zelf je parachute zou kunnen openen (dummy-sprong). Als je dat enkele keren hebt laten zien bij een SL-sprong, dan kun je met de juiste instructie je eerste korte vrije val gaan maken. Zo maak je een aantal vrije vallen met voorafgaande instructie. Uiteindelijk kun je zelfstandig vanaf iedere hoogte afspringen en op een veilige hoogte openen. Daarna kun je aan de slag met de praktijkeisen voor je A-brevet. Enkele instructiesprongen voor formatiespringen horen hier ook bij, zodat je met andere mensen tegelijk uit het vliegtuig mag springen. Deze sprongen worden tegenwoordig vaak one-on-one sprongen genoemd. Als het weer te slecht is om te springen, hoef je je nog steeds niet te vervelen. Voor je brevet moet je namelijk ook leren hoe je zelf je parachute goed vouwt, zodat deze zich veilig kan openen.

SL versus AFF

De static line-opleiding is voordeliger dan de accelerated freefall-opleiding (AFF). In de AFF-opleiding begin je gelijk met een vrije val in je eerste sprong. AFF-leerlingen hebben dan ook een voorsprong als het aankomt op vaardigheden in de vrije val. Dit kan het prijsverschil grotendeels opheffen als snelle vooruitgang je doel is. Er is geen belangrijk verschil in risico tussen de verschillende opleidingen. Beide opleidingen kennen daarin hun eigen aandachtspunten.

Voorwaarden

Je kunt een static line-opleiding volgen, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 16 jaar of ouder. Onder de 18 heb je schriftelijke toestemming nodig van je ouders. Sommige centra hanteren een maximumleeftijd.
  • Je hebt een (eigen) medische verklaring.
  • Je bent niet zwaarder dan 100 kg. Sommige centra hebben materiaal, dat geschikt is voor een hogere belasting.

Kijk op de pagina met paracentra om te zien waar je deze opleiding kunt volgen.